Uygulamayı yükle
Uygulama iOS'a nasıl yüklenir

Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.

Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.

• İnstagram sayfamızı takip etmeyi unutmayınız: @mersinpetshopcom

Vet Bilgi! Yavru Kedilerde İlk Aylarda Gelişim Dönemleri (0–6 Ay)

AryaPETAryaPET is verified member.

Yönetici
Administrator
Beslediği Pet
  1. Kuş
Pet İsmi
Filo Irkı

🐈 Yavru Kedilerde İlk Aylarda Gelişim Dönemleri (0–6 Ay)​

Merhaba kedi dostları! 🐾
Yeni doğmuş bir yavru kediyi büyütmek hem heyecan verici hem de biraz endişe verici olabilir. Özellikle ilk defa kedi sahiplenenler için “Acaba normal mi, yeterince büyüyor mu?” soruları hiç bitmez.
Bu yazıda, yavru kedilerin 0–6 ay arasındaki gelişim dönemlerini veteriner hekimlerin önerdiği bilgilendirme şeklinde anlatacağım.

0–1 Aylık Dönem: Anne Sütü ve İlk Hareketler​

Yavru kediler doğduklarında gözleri kapalıdır, sadece annelerinin kokusunu tanıyabilirler.
Yaklaşık 10. günde gözleri açılır, 3. haftadan itibaren yürümeye başlarlar.
Bu dönemde en önemli şey anne sütüdür çünkü içinde antikorlar sayesinde bağışıklık sistemleri gelişir.
Eğer annesiz bir yavru bakıyorsan, özel kedi süt tozu kullanmak gerekir (inek sütü sindirim sorunlarına yol açabilir).

Forum notu: Benim minik kedim Boncuk 15. günde gözlerini açtı, o anı hiç unutmuyorum 😻

👉 1–2 Aylık Dönem: Ek Gıdaya Geçiş​

Bu dönem, kedilerin dünyayı keşfetmeye başladığı zamandır.
4. haftadan itibaren yavaş yavaş yavru kedi mamasıyla tanıştırmak gerekir.
Önce mamayı biraz ılık suyla yumuşatıp verebilirsin.
Ayrıca tuvalet eğitimi bu haftalarda başlar; genelde anne kediden görerek öğrenirler ama annesiz büyüyen yavrularda biraz sabır gerekebilir.

Bu dönemde iç parazit uygulaması da yapılabilir, çünkü dışkı yoluyla bulaşma riski başlar.

🧸 2–3 Aylık Dönem: Sosyalleşme ve Oyun Çağı​

8 haftalık civarında yavrular çok meraklı hale gelir. Evdeki her şeyi koklar, koşar, tırmanır :ROFLMAO:
Bu dönem onların sosyalleşme evresidir. İnsanlarla ve diğer kedilerle iletişim kurmaları, ileride davranış problemleri yaşamamaları açısından çok önemlidir.
Veteriner hekimler, ilk karma aşıların da bu dönemde başlamasını önerir.
Yani hem fiziksel hem bağışıklık açısından hızlı bir gelişim yaşanır.

🦷 3–6 Aylık Dönem: Diş Değişimi ve Ergenliğe Hazırlık​

Yaklaşık 3. aydan sonra süt dişleri dökülmeye başlar ve yerini kalıcı dişler alır.
Aynı zamanda vücut yapısı belirginleşir, oyun süreleri uzar, enerji tavan yapar.
6. aya yaklaşırken ise bazı kedilerde ergenlik belirtileri görülür: erkeklerde bölge işaretleme, dişilerde çiftleşme davranışları gibi.

Bu dönemde beslenmede artık tam yavru kedi maması kullanılmalı, mama markası sık sık değiştirilmemelidir.

Genel Gelişim Takibi​

Yavru kediler ilk 6 ayda ortalama doğum ağırlıklarının 6–8 katına ulaşabilirler.
Aşılar, parazit korumaları ve düzenli tartımlar bu dönemde çok önemlidir.
Veteriner kontrollerini ihmal etmemek, olası sağlık sorunlarını erkenden fark etmenizi sağlar.

Forumdan Küçük Bir Not​

Ben kendi kedimi ilk kez 2 aylıkken sahiplendim. İlk haftalarda sürekli oyun istiyor, sonra bir anda uykuya dalıyordu. Meğer bu, büyüme ataklarıymış. Eğer senin kedin de çok uyuyorsa korkma; minik vücutları büyümek için enerji depoluyor.

Sonuç olarak:
Yavru kedilerde 0–6 ay arası dönem, hem fiziksel hem psikolojik gelişimin en hızlı olduğu zamandır. Düzenli beslenme, sevgi dolu bir ortam ve veteriner kontrolleriyle bu süreci sağlıklı atlatabilirler.

📌 Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için veteriner hekiminize danışınız.🏥

Konuyu görüntüleyenler

Geri