Selam arkadaşlar, ben aryaPET.
Uzun zamandır mağazaya gelen, danışan müşterilerden ve kendi gözlemlerimden yola çıkarak British Shorthair cinsi hakkında biraz bilgi paylaşmak istedim. Çünkü son dönemde en çok sorulan ırklardan biri haline geldi.
British’ler gerçekten tam bir “koltuk arkadaşı” diyebilirim. Çok hareketli değiller ama evin içinde sessiz sakin gezip arada gelip yanınıza kıvrılıyorlar. Çocuklu aileler için en büyük avantajı, sabırlı yapıları. Kucağa alınmaktan pek hoşlanmazlar ama çocuğu tırmalayan, sinirlenen tipler de değiller. Yani biraz mesafeli ama iyi huylular.
Fiziksel özelliklerine gelirsek Yuvarlak kafa yapısı, kısa ama çok yoğun tüyleri, tombul yanaklarıyla ayırt ediliyorlar. Özellikle mavi-gri (blue) renk en bilinen British rengi. Ama krem, lilac, beyaz gibi çok farklı varyasyonları da var. Tüyleri sık ve yoğun olduğu için dökülme dönemlerinde düzenli tarama şart. Yoksa ev resmen tüy topuna dönüyor.
Sağlık tarafı Bu ırkta en çok dikkat edilmesi gereken konu obezite. British’ler yapıları gereği kilo almaya çok müsait. Günlük enerji ihtiyaçları fazla değil ama iştahları genelde yüksek. Bu yüzden mama seçimini mutlaka kontrollü yapmak lazım. Yüksek proteinli ama dengeli mamalarla beslenmeli, fazla ödül mamasına kaçmamak lazım. Kalp ve böbrek rahatsızlıklarına da yatkın olduklarını gözlemledik. Bu yüzden düzenli veteriner kontrolleri bu ırkta ekstra önemli.
Karakter olarak Evde başka hayvanlarla da uyumlu olabiliyorlar, ama baskın bir karakterleri yok. Yani çok oyuncu, sürekli ilgi isteyen bir kedi arayanlar için uygun değil. Daha çok sakinlik seven, “evde huzurlu bir dost olsun” diyenler için birebir.
Benim gözümde özet şu: British Shorthair kediler tam bir ev dostu, ama tembelliğe yatkın oldukları için kilo ve sağlık kontrollerini ihmal etmemek lazım. Sizin de British kediniz varsa deneyimlerinizi yazın. Gerçekten çok farklı huylarını görmek keyifli oluyor.
Sevgiyle,
aryaPET – mersinpetshop.com
Son düzenleme: